www.tursoft.net
tursoft@tursoft.net
Atom v1.0My Yahoo! hesabına ekleMy MSN hesabına ekle
Uğur Umutluoğlu
GEZEGENIEEE
Bilen YAVUZ
Evleniyoruz...
Yazılım dünyasının yeni soluğu: turkaspx.net
Nedir?TV.com'dan bir ilk daha...
Google Codesearch
Tursoft Analytics Presenter Görücüye Çıktı
Visual Studio 2005 Typed Dataset'lerde Parametrik ...
Typed Dataset Parameterized Query Error
Internet Explorer'ın Sinir Bozucu "You are not aut...
Filistin ve Lübnan için Tek Yürek!
IEEE ODTÜ Dünyayı Aştı!
Mayıs 2005
Haziran 2005
Temmuz 2005
Ağustos 2005
Kasım 2005
Aralık 2005
Mart 2006
Nisan 2006
Ağustos 2006
Eylül 2006
Ekim 2006
Mayıs 2007
Kasım 2007
Eylül 2009
Milliyet Bilişim'de yazmaya başladım...
 
Merhabalar herkese,

Milliyet Bilişim yazar ekibine katılmış bulunmaktayım.
Artık yazılarımı Milliyet Bilişim'den de takip edebilirsiniz...

İlk yazım, "Nedir bu RSS?" oldu;
http://bilisim.milliyet.com.tr/detay.asp?id=1728
Pazartesi, Ağustos 15, 2005  @ 16:22 1 yorum var
Nedir bu RSS?
 

Kullanılma amacı, versiyonları ve yardımcı araçlarıyla RSS

 

Son yıllarda bir çok sitede, o ünlü küçük turuncu kutucukla karşılaşır olduk. Evet turuncu RSS kutucukları. Peki nedir RSS, gelin biraz daha detaylı bakalım.

RSS, ingilizcesi “Rich Site Summary” olan “Zengin Site Özeti” anlamına gelen XML tabanlı bir içerik özetleme standardıdır. Bu standart sayesinde, websiteleri ve portallar, içeriklerindeki yenilikleri XML formatında özet bir şekilde kullanıcılarına sunmaktadır. Bu özet bilgi, yeniliklerle ilgili “meta-data” yani “üst-bilgi”ler içerimektedir. Örneğin, bir haber sitesi “güncel haberler” başlığı altında yeni yayınladığı haberlerin özet bir üstbilgisini örneğin haberin başlığı, kısa özeti ve eklenme tarihini RSS yoluyla, aktif RSS kullanıcılarına sunabilir. Kullanıcılarda, takip ettikleri tüm haber sitelerinin ilgi alanlarına giren haber kategorilerinin RSS yollarini öğrenip, bunları RSS okuyucu programlar sayesinde belirli aralıklarla kontrol edip yeni haberlerden anlık haberdar olabilirler. RSS, bu özelliğiyle kullanıcıların takip ettikleri spesifik konulardaki gelişmeleri tek bir program kullanarak (bir RSS okuyucu), siteler arası sörfe dalmadan anlık bir şekilde takip etme olanağı bulmuşlardır.

RSS, doğumundan itibaren her standart gibi evrim geçirmiş ve birkaç farklı versiyona sahip olmuştur. Ayrıca, RSS'ten sonra farklı içerik yapılarındaki sistemler içinde özetleme standartları ortaya çıkmıştır. Örneğin, yine sonyıllarda çok popüler olan weblog'ların içöerik özetlemesinde RSS'in yetersiz kaldığı görülmesi üzerine bu alana daha uygun bir özetleme standardı olan Atom ortaya çıkmıştır. Bu gibi sebeplerle RSS günümüzde birkaç farklı versiyona sahiptir.

“İyi hoşta bir kullanıcı olarak ben RSS desteği olan sitelerden nasıl faydalanacağım?” diyorsanız yapacağınız şey hemen bir tane RSS okuyucu edinmek. Şuan piyasaya birçok ücretsiz RSS okuyucusu bulunmakta. Bazıları ayrı birer program, bazıları ise Microsoft Outlook gibi e-posta yazılımlarınıza eklenti olarak geliyor ve RSS içerikleriklerinizi takip etmenize ve yönetmenize olanak veriyor.

 

Bu yazılımlardan bazıları şunlar;


 
Bunların içerisinde benim en çok kullandıklarım, RSS Bandit ve RSSPoper. RSS Bandit, oldukça başarılı ve kullnımı kolay, açık kaynak kodlu bir proje. Halen geliştirilmesine devam edilmekte. RSSPoper ise Microsoft Outlook'a eklenti olarak geliyor ve Outlook'un dizin yapısı ve arayüzü içerisinde RSS beslemelerinizi okuyabiliyorsunuz. Ayrıca, RSSPoper'da ücretsiz bir yazılım. Ayrıca, MyYahoo ve MyMSN gibi portallarda kullanıcıların kişisel arayüzlerinde RSS içeriklerini takip edebilmelerine olanak veren ufak RSS okuyuma/görüntüleme desteği vermektedirler.


Hemen bir tanesini edinip, web dünyasının tadını birde RSS ile çıkartmayı deneyin derim :) ...

Çarşamba, Ağustos 10, 2005  @ 09:12 0 yorum var
Copyright (c) 2006 Muhammet TURŞAK - Tüm hakları saklıdır.